Solcellesanläggningar

Vanliga frågor och svar om Solcellsanläggningar

Vad behövs för att installera solceller?

Solceller kan installeras på de flesta tak, så länge takytan är riktad mot syd, sydväst, sydost, väst eller öst och är fri från skuggor under större delen av dagen.

För att Solkraft i Viby ska kunna installera solceller behöver fastigheten:

  • Vara ansluten till elnätet.
  • Ha ett tak som är i bra skick, hållbart nog för en solcellsanläggning, och tillverkat av ett material som lämpar sig för installation.
Solcellsanläggningar

Hur fungerar solceller?

Solceller i solpaneler omvandlar solens energi till elektricitet när solen lyser på dem. Solpanelerna genererar likström (DC), som sedan skickas vidare till en växelriktare. Växelriktaren omvandlar likströmmen till växelström (AC), vilket är den typ av el som används i hemmet.

Elen som produceras används i första hand direkt i ditt hus. Om solcellerna producerar mer el än vad som förbrukas, matas överskottet automatiskt ut på elnätet. Denna process är helt automatisk och kräver ingen manuell hantering.

Genom husets elmätare registreras både den el som används i hemmet och den el som skickas ut på elnätet. För överskottselen får du betalt av ditt elhandelsbolag, vilket gör solceller till ett smart och hållbart sätt att både minska dina elkostnader och bidra till grön energi.

Vilken tid på året producerar en solcellsanläggning mest el – och varför?

Solcellsanläggningar genererar mest el när solen står högt och dagarna är långa, vilket inträffar under sommarhalvåret. Under månaderna november, december och januari är produktionen däremot låg och står endast för cirka 5 % av den totala årsproduktionen. Redan i slutet av februari och mars ökar produktionen igen, eftersom solen står högre på himlen och dagarna blir längre.

Faktorer som påverkar produktionen:

  • Snötäckning: Under vintermånaderna kan panelerna täckas av snö i några veckor/månader (beroende på vart i landet man bor), vilket minskar produktionen.
  • Takspecifikationer: Taklutning, skuggning och eventuella snörasskydd kan påverka hur snabbt snön glider av panelerna.
  • Säsongsvariationer: Solens position och längden på dagsljuset är avgörande för produktionen.

Behöver solceller underhåll?

Solceller kräver egentligen väldigt lite underhåll, men precis som med ditt hus är det bra att hålla koll på anläggningen. Gör gärna en visuell inspektion av taket och solpanelerna en gång om året. Kontrollera att takpannor och solceller är i gott skick, att inga kablar hänger löst under panelerna och att inget skräp samlats där. Rengör även växelriktaren från damm och se till att det finns gott om luftflöde omkring den.

Kan man lagra solenergi från sommaren till vintern via sitt elhandelsbolag?

De flesta elbolag erbjuder privatpersoner ett tillgodosaldo i kronor under sommaren, som sedan används för att täcka kostnader på vinterfakturorna. Detta innebär att du kan “spara” din överskottsenergi i form av pengar, men det sker inte i form av en direkt överföring av kilowattimmar mellan säsongerna.

Måste jag ansöka om bygglov för installation av solceller?

I de flesta fall krävs inte bygglov för installation av solceller. Däremot kan det finnas särskilda regler för byggnader som är värdefulla ur historiska, kulturhistoriska, miljömässiga eller konstnärliga perspektiv, eller som har riksintresse för totalförsvaret. Om du är osäker, rekommenderas att du kontaktar din kommun för att få klarhet.


Vad är livslängden på en solcellsanläggning?

Solcellspaneler

Solcellspaneler är byggda utan rörliga delar och känsliga elektroniska komponenter, vilket gör dem till en mycket hållbar och beprövad teknologi. Våra GlasGlas-paneler har 30 års garanti men livslängden är säkert 10-20 år till.

Montage och installation

Ett väl valt montagesystem och professionell installation är avgörande för att säkerställa att din anläggning håller lika länge, dvs. 30 år eller mer. Eftersom 30 år är en lång tidsperiod är det särskilt viktigt att montering och installation utförs noggrant och att montagesystemet är anpassat för ditt tak. Dessutom bör taket som solcellerna monteras på vara i gott skick och ha en förväntad livslängd på åtminstone 30 år.

Är solceller en lönsam investering?

Ja, solceller kan vara mycket lönsamma! Hur mycket du kan tjäna på att investera i solceller beror på flera faktorer, särskilt framtida elpriser, som är svåra att förutspå även för experterna. Dock pekar mycket på att elpriserna kommer att vara högre än vad vi är vana vid.

För många av våra kunder innebär solceller en skyddad ekonomi mot framtida elprisökningar, eftersom de producerar lika mycket el som de använder. Det är vanligt att solcellsägare endast behöver betala några få fakturor per år till sitt elbolag. Under vår och sommar producerar anläggningen överskott, vilket sparas och används för att täcka elförbrukningen under höst och vinter.

En investering i solceller innebär därför en stor ekonomisk fördel och minskar risken för att påverkas av framtida höga elpriser.

Kan solcellsbatterier öka egennyttan ytterligare?

Solcellsbatterier är en smart lösning för att öka både lönsamhet och egennytta av din solcellsanläggning. Genom att lagra överskottsel och använda den när behovet är som störst, kan du minska elkostnaderna, öka självförsörjningsgraden och optimera din elproduktion.

Fördelar med solcellsbatterier

1. Lagra överskottsel för senare användning

Solceller genererar ofta mer el än vad du behöver under soliga dagar. Med ett solcellsbatteri kan du lagra den överskottsel som annars skulle skickas ut på elnätet. Elen kan sedan användas på kvällen eller under molniga dagar, vilket ökar din egenförbrukning av producerad el.

2. Minska dina elkostnader

Genom att använda lagrad el när elpriserna är som högst, exempelvis på kvällstid, kan du undvika att köpa dyr el från elnätet. Det gör att solcellsbatterier kan bidra till betydande besparingar på din elräkning.

3. Ökad självförsörjningsgrad

Med solcellsbatterier blir du mindre beroende av elnätet och mindre påverkad av prisvariationer. Dessutom ökar tryggheten vid kortare strömavbrott, då du kan använda den lagrade elen istället.

4. Optimera din elproduktion

Om du inte har ett solcellsbatteri säljs överskottsel till elnätet, ofta till ett lägre pris än vad det kostar att köpa tillbaka el senare. Med batterilagring kan du istället använda den el du producerat precis när du behöver den.

Sedan år 2006 när vår egen solvärmeanläggning byggdes har vi byggt upp en gedigen kunskap inom ämnet solenergi.

Kontaktuppgifter

Telefon
019 - 14 30 00
E-post
info@solkraft.info
2025
© Solkraft i Viby AB.
Skapad i samarbete med
Digitalpartner